Pedicure opleiding

Met de pedicure opleiding (MBO niveau 3) bij de Noord Nederlandse Academie kunt u een erkend pedicure diploma halen, waarbij u maar 1 dag per week les heeft. U kunt kiezen tussen een 1-jarige dagopleiding en een 2-jarige avondopleiding.

De Noord Nederlandse Academie biedt de volgende twee pedicure opleidingen aan:

 • Brancheopleiding pedicure (MBO niveau 3)
  Tijdens de brancheopleiding pedicure leert u om reguliere voetbehandelingen uit te voeren.
  • Vanaf €1.895
  • De keuze uit 3 opleidingsplaatsen: Groningen, Heerenveen en Loenen (Loenen vanaf januari 2019).
  • dag en avondopleiding
 • Medische pedicure (MBO niveau 4)
  Na het behalen van de brancheopleiding pedicure kunt u zich specialiseren in medische pedicure. U leert dan cliënten met een risicovoet te behandelen en andere meer specialistische behandelingen.

Ga direct naar

Brancheopleiding pedicure

Heeft u de droom om ooit een eigen pedicurepraktijk te openen? Dat kan wanneer u de opleiding pedicure heeft afgerond en het Branchediploma Pedicure heeft behaald. De pedicure opleiding wordt aangeboden op 3 locaties: Groningen, Loenen en Heerenveen. Tijdens de opleiding hoeft u geen stage te lopen. Daarnaast worden alle theorie-examens op dezelfde locatie afgenomen als waar u les krijgt. Het praktijkexamen vindt plaats in Groningen.

Kosten pedicure opleiding

In onderstaande tabel treft u de tarieven aan voor de pedicure opleiding. Het lesgeld voor de dagopleiding en avondopleiding is hetzelfde.

Kosten pedicure opleiding (MBO niveau 3)

Inschrijfgeld pedicure opleiding

€ 135,-

Lesgeld pedicure opleiding

€ 1.895,-

Studieboeken voor pedicure opleiding

€ 300,-*

Pedicure voetverzorgingsset

€ 325,- *

Pedicure werkkledingset

€ 65,-

* De exacte bedragen zijn op dit moment nog niet bekend. Deze worden bij aanvang van de opleiding bekend gemaakt. De inhoud van het lespakket vindt u hier.

 • Het inschrijfgeld bedraagt € 135,- te voldoen bij inschrijving (per bank / giro).
 • Het lesgeld bedraagt € 1.895,- voor zowel de dag- als de avondopleiding.
  • Het lesgeld kan in zijn geheel voor aanvang van de opleiding voldaan worden of in termijnen betaald worden middels automatische incasso. In geval van betaling van het volledige bedrag ineens, geldt een betalingskorting van € 50,-.
 • De hierboven genoemde bedragen zijn inclusief de VOUV bijdrage.
 • Buiten het lesgeld valt de aanschaf van een boekenset (circa € 300,-)* en de aanschaf van een voetverzorgingsset (circa € 325,-).* Deze worden door de Noord Nederlandse Academie verstrekt en worden na betaling eigendom van de leerling.
 • De leerling dient zelf voor een werkkledingset (broek & jasje) te zorgen. Kosten zijn circa € 65,-
 • In overleg met de docent moet de leerling een klein linnenpakket meebrengen naar de praktijklessen.

Vermelde bedragen onder voorbehoud van typefouten en prijswijzigingen.

 • De opleidingskosten zijn aftrekbaar bij de belasting. U mag de opleidingskosten meenemen in uw privéaangifte inkomstenbelasting.
 • In alle bovengenoemde onderwijskosten zit geen BTW verwerkt.  Onderwijs bij de NNA is vrijgesteld van BTW. U betaald dus geen BTW over het lesgeld.
 • Als u zich direct wilt inschrijven voor de pedicure opleiding van de Noord Nederlandse Academie, klik dan hieronder.

Direct inschrijven

Opleidingsplaatsen

De pedicure opleiding start jaarlijks in september in Groningen en Heerveen. Hieronder kunt u zien op welke dagen de opleiding plaatsvindt, in welke plaats en of het overdag of in de avond is.

Opleidingsplaats

Beschikbare dagen

Dag of avond

Groningen

Maandag 10 september 2018

Overdag

Dinsdag 11 september 2018

Overdag

Dinsdag 11 september 2018

Avond

Donderdag 13 september 2018

Overdag

 

Heerenveen Maandag 10 september 2018 Overdag
Dinsdag 11 september 2018 Overdag
Donderdag 13 september 2018 Overdag

 

 

Loenen Woensdag januari 2019 Overdag

Arbeidskansen na het volgen van de pedicure opleiding

Met een pedicurediploma kunt u uiteindelijk verschillende beroepen beoefenen. Hieronder zetten wij de verschillende mogelijkheden op een rij:

 • U kunt zelfstandig aan de slag en uw eigen pedicurepraktijk openen
 • U kunt aan de slag bij een schoonheidssalon
 • U kunt werken in een verzorgingstehuis of gezondheidscentrum
 • U kunt werken in een grote pedicurepraktijk
 • U kunt ook bij mensen thuis langs gaan als ambulant pedicure

Ik wil graag een eigen pedicurezaak openen, maar daarvoor heb ik wel de juiste papieren nodig. Nu ik de pedicure opleiding heb afgerond kan ik eindelijk aan de slag! – Jacqueline, 31.

Inhoud brancheopleiding pedicure

De brancheopleiding pedicure is een parttime beroepsopleiding. Wij bieden dagopleidingen aan, maar hebben ook een avondopleiding.

1-jarige dagopleiding pedicure
De 1-jarige dagopleiding bevat één dag per week scholing van 9.30 tot 16.00 uur. Deze opleiding kan worden gevolgd in Groningen en Heerenveen.

2-jarige avondopleiding pedicure
De 2-jarige avondopleiding bevat één avond per week scholing van 19.00 tot 22.00 uur. Deze opleiding kan alleen worden gevolgd in Groningen.

De opleiding bestaat uit twee delen: een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Tijdens het theoretische gedeelte worden de theorievakken uitgelegd en herhaald. Dit zal in 34 lessen gebeuren. Tijdens het praktijkgedeelte gaan de cursisten, onder begeleiding van de ervaren docenten, zelf praktiseren. Dit gebeurt ook in 34 lessen.

De Noord Nederlandse Academie draagt zorg voor de aanwezigheid van zoveel mogelijk modellen tijdens de praktijklessen. De praktijkruimtes zijn voorzien van stoelen, werktafels en pedicuremotoren.

Erkend diploma pedicure

U ontvangt het erkende diploma pedicure als u alle onderdelen van de opleiding met een voldoende heeft afgesloten. De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Drie theorie-examens
 • U voert een basispedicurebehandeling uit (praktijkexamen)
 • U wordt voorbereid op het zelfstandig ondernemen (mondeling examen)

Toetsing

U wordt getoetst door middel van drie theoretische examens, een praktijk examen en het portfolio ‘zelfstandig ondernemen’. Wanneer u alle theorietoetsen heeft behaald mag u het praktijkexamen afleggen.

Vrijstellingen

Heeft u eerder een opleiding in de medische sector of een middenstandsdiploma behaald? In sommige gevallen kan het examenbureau TCI u vrijstelling verlenen voor bepaalde deelkwalificaties van de brancheopleiding voerverzorging.

Vooropleiding en studiefinanciering

Om de pedicure opleiding met succes af te kunnen ronden is een vooropleiding op VMBO / MAVO – of een gelijkwaardig diploma – gewenst. Met veel inzet en motivatie is het goed mogelijk om de opleiding pedicure af te ronden. De opleiding valt onder het volwassenonderwijs, maar u bent vanaf 16 jaar welkom om deel te nemen aan deze opleiding. Let op: het is niet mogelijk om voor deze opleiding studiefinanciering aan te vragen. Twijfelt u of u de juiste vooropleiding heeft genoten? Neem dan contact met ons op.

Over het beroep pedicure

Een pedicure verzorgt de voeten van zijn of haar klanten. Te denken valt aan het behandelen van de huid, eventuele aandoeningen en de nagels van de voeten. Ook adviseren we over voetverzorging en goed schoeisel, en kunnen wij cliënten eventueel doorverwijzen naar een dokter indien nodig. Daarnaast verkoopt een pedicure ook voetverzorgende producten.

Naast vakkennis zijn sociale vaardigheden ook erg belangrijk. U bent in staat om met verschillende mensen om te gaan, bent communicatief sterk en zorgt ervoor dat de klant zich helemaal thuis voelt. U kunt daarnaast zelfstandig werken, heeft overzicht en vindt hygiëne van nature erg belangrijk.

Als u voldoet aan de volgende eigenschappen dan kunt u zich inschrijven voor de pedicure opleiding:

 • U hecht veel waarde aan gezondheid
 • Hygiëne staat bij u hoog in het vaandel
 • U heeft interesse in de nieuwste methoden en technieken voor het behandelen van voeten
 • U heeft natuurlijke interesse in fysiologie en anatomie van het menselijk lichaam, met de voet als aandachtspunt
 • Omgaan met mensen en helpen met fysieke problemen spreekt u erg aan
 • U bent in staat om hard en zelfstandig te werken

Neem contact met ons op als u meer informatie wilt over de pedicure opleiding via 050-3123108 of stuur een email naar info@noordnederlandseacademie.nl. Onze medewerkers staan u graag te woord. Wilt u zich direct inschrijven? Klik dan hieronder.

Direct inschrijven

Een reguliere opleiding is voor mij geen optie aangezien ik kinderen en een baan heb. De avondopleiding biedt gelukkig uitkomst en zo kan ik op mijn eigen manier studeren – Eline, 28