NNA gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer

Volgend jaar nog studiekosten aftrekken

Als je een (extra) opleiding wilt volgen kun je daar over een tijdje subsidie voor aanvragen. Het kabinet werkt aan een persoonlijk ontwikkelbudget, waarmee Nederlanders jaarlijks tot 2000 euro kunnen krijgen om te studeren.

De introductie van deze subsidieregeling loopt wel vertraging op, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken. Het plan voor een individuele leerrekening komt oorspronkelijk namelijk uit het regeerakkoord van 2017.  

Het kabinet streefde ernaar op 1 januari 2020 een nieuwe subsidie voor studiekosten in te voeren, maar dat wordt niet gehaald. Het UWV, dat de subsidies gaat uitkeren, heeft meer tijd nodig. Wanneer de regeling wel wordt ingevoerd wordt deze zomer duidelijk, aldus het ministerie. 

Volgend jaar nog studiekosten aftrekken

Dat betekent dat je volgend jaar nog gewoon studiekosten mag opvoeren als aftrekpost bij de inkomstenbelasting. De leerrekening dient ter vervanging van die aftrekpost, maar nu de leerrekening wordt uitgesteld blijft die nog even bestaan.

De uitgewerkte leerrekening gaat Stap-budget heten, dat staat voor Stimulans Arbeidsmarktpositie. Het gaat om een bedrag van 1000 tot 2000 euro. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat alle werkenden zich tijdens hun carrière blijven om- en bijscholen. Met extra studies en vaardigheden blijf je langer gewild op de arbeidsmarkt, is het idee.

Iedereen kan een aanvraag doen. Jaarlijks komen zo'n 100.000 tot 200.000 mensen in aanmerking, want op=op. 

Mbo-diploma

De bedoeling van het budget is vooral dat mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt meer aan bijscholing gaan doen. Zij kunnen het geld gebruiken voor bijvoorbeeld het halen van een mbo-diploma, of het volgen van een cursus waarmee je in aanmerking komt voor een promotie op je werk. 

"Het is belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk. En dat ze daarmee aan de slag gaan. Dat moet vanzelfsprekend worden. Dat is niet alleen nodig voor de arbeidsmarkt – het is ook heel leuk om nieuwe dingen te leren en nieuwe dingen te doen", aldus minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken.

bron: RTL Z / Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
foto: TCI

Geplaatst op 8 juni 2019